Geboortefotografie Friesland


Veel collega's geboortefotografen van mij werken met een achterwacht model voor hun bedrijf. Dat betekend, dat zij een backup fotograaf stand-by hebben staan, voor het geval zij zelf niet kunnen fotograferen, omdat ze al bij een andere bevalling vast staan, of ziek worden of simpel weg ook eens vakantie hebben.

Wil jij weten of je geboortefotograaf met een backup fotograaf werkt? Of wil je dat liever niet hebben, omdat je met je eigen fotograaf zo een goede klik hebt, dat je er niet iemand anders bij wil hebben?

Klik op het icon hieronder om je alvast over de beste Nederlandse geboortefotografen te informeren:

Geboortereportage in Sneek


Ik mocht in het voorjaar op pad als backup fotograaf voor een van mijn collega's, om een prachtige bevalling in het Antonius Ziekenhuis in Sneek te fotograferen.

Mijn geboortefotografie style is natuurlijk uniek, zo als die van elke andere fotograaf ook. Daarom spreek ik van tevoren precies af, wat de klanten van mijn collega fotograaf verwachten en pas me daarop aan. Natuurlijk blijf ik daarbij vrij in mijn artistieke keuzes, in hoe ik een beeld "componeer" dat wil zeggen samenstel, vanuit welke hoek ik kijk, welke lens en instellingen ik gebruik.

Voor dit gezin was het wachten op hun meisje al een paar dagen langer dan verwacht, dus uiteindelijk werd de mama door haar verloskundige thuis gestript om de geboorte te laten beginnen. Ik werd via mails geïnformeerd en via de app op de hoogte gehouden van de vorderingen.

Natuurlijk staat er tijdens deze backup momenten van mij altijd de tas klaar met mijn fotografie uitrusting om naar het ziekenhuis te kunnen vertrekken. Je weet maar nooit hoe snel het dan uiteindelijk zal gaan gebeuren.

Ik werd op een stormachtige zondagmiddag gebeld en ben in de auto gestapt om naar het ziekenhuis te gaan rijden. Het weer werd steeds slechter. Er trokken onweerswolken over te snelweg, het water spatte er maar zo omhoog - uiteindelijk ging het hele verkeer met maar 30km/h over de snelweg - en ik was er nog lang niet. Lichte kriebels in mijn buik dat ik te laat zou zijn.

Na me steeds zelf goed toe te spreken dat het goed zou komen werd ik een tijdje later door een lieve, nog best relaxte papa bij de hoofdingang van het ziekenhuis opgevangen en naar de verloskamer begeleidt. Zo een luxe had ik nog niet eerder.

De mama zat al goed in de weeën en we spraken toen niet eens zo veel om kennis te maken.

Mijn werk maakt natuurlijk ook uit, dat de aanstaande ouders volledig in hun bubbel kunnen blijven, en mij om zich heen nauwelijks meemaken. Zo vergingen de uren, buiten leek het op wereldondergang en binnen begon zich een nieuw leven op de weg te maken - wat een bijzondere sfeer.

Geboortefotografie in Sneek
Geboortereportage door geboortefotograaf CPhotography
Foto tijdens geboorte in Sneek

Weeën opvangen in bad


Met steeds pittigere weeën ging mama in bad om daar de pijn door het warme water te laten verzachten.

Wat een bikkel - dapper met de steun van haar partner en haar eigen verloskundige heeft zij alles in haar natuurlijke kracht doorstaan. Toen zij voor het eerste keer zei "ik kan niet meer" had haar verloskundige met al haar ervaring de juiste inschatting gemaakt - het was zo ver.

Ik hoorde de verloskundige zeggen, dat als een vrouw alles zo rustig in haar kracht doorleefd, en ze dan op eens zegt niet meer verder te kunnen, dat het dan ook zo ver was en de ontsluiting volledig gevorderd was.

Na een kort onderzoek bleek dit ook definitief zo te zijn.

Ik was voorbereid: had mijn beste lens erop zitten, een tweede batterij in de broekzak (dit doe ik altijd vlak voor de uitdrijving, terwijl ik zeker weet dat mijn batterijen altijd genoeg lading hebben - maar better safe than sorry).

Een onderzoek tijdens de bevalling
weeën opvangen in bed tijdens de bevalling

Van poliklinisch naar klinische bevalling


Plotseling veranderde de situatie: het vruchtwater was niet meer helder, de baby had in het vruchtwater gepoept, wat een teken van stress kan zijn.

Als er sprake is van medische problemen bij moeder en/ of kind, dan beslist de verloskundige om de bevalling als medische bevalling voort te zetten, dus er komen meer mensen en apparatuur bij, om alles veilig te laten verlopen. Binnen 3 minuten veranderde het volgende:

  • er kwam een tweede verloskundige bij
  • de dienstdoende gynaecoloog werd gebeld
  • er werd een uitwendig en inwendig CTG aangelegd en gemonitord
  • er werd na een snelle bevalling toegewerkt door middel van verschillende houdingen

Na enkele persweeën kwam prachtig en gezond meisje ter wereld. Zij werd kort onderzocht, alles bleek goed te zijn. En bijna van toverhand was iedereen die erbij gesprint was, alle spullen en karren, ook weer verdwenen. De kamer was op eens weer rustig, maar gevuld met liefde, verwondering over het nieuwe leven in hun armen en blijdschap dat alles zo goed was gegaan.

Geboortefotografie in Friesland door CPhotogrpahy
Knippen van de navelstreng vastgelegd door geboortefotograaf CPhotography
Papa stuurde de eerste foto van zijn dochter gefotografeerd door CPhotography