Wat zit in mijn fototas voor een keizersnede reportage?


Ik dacht dat je het misschien interessant vind om te lezen wat er zo alles op de achterhand wordt voorbereidt, wat er alles bij komt kijken voor apparatuur bij een geboortereportage. Misschien ben je net als ik een kleine nerd en wil je de technische details graag weten en misschien vroeg je je altijd al af, waarom het "op de knop drukken" door een fotograaf zoveel geld kost - stay tuned:

Basisuitrusting


(stand 05/2023)

Ik gebruik als geboortefotograaf voor mijn camera's en lenzen een speciale fotorugzak waarin de toestellen en lenzen goed beschermd zijn. Handig aan die rugzak is, dat hij ook een vak heeft voor de iPad, die ik als externe opslag kan gebruiken (als back-up in het ziekenhuis) en er een extra vest, eten en een grote fles water in passen. Een geboorte kan, als het geen geplande keizersnede is, uren duren, daar moet er tussentijds wel gedronken en gegeten worden, en je kunt natuurlijk niet zo maar weg gaan omdat je het koud krijgt. Zo'n fotorugzak begint rond de 200 Euro. iPad reken ik maar niet mee; gaan we verder naar de camera's.

Ik neem voor geplande keizersnedes twee camera's mee - en ook mee naar de OK. Dit is vooral als veiligheidsmarge, voor het geval een camera onverwachts een technisch defect zou hebben. Verder gebruik ik tijdens een keizersnede reportage op beide camera's twee verschillende lenzen, om ook fototechnisch wat creatiever te kunnen werken.

Ik fotografeer met Sony (A7IV en A6400) en heb verschillende prime en zoom lenzen van Sony en Tamron mee, om voor alle situaties de beste keuze te kunnen maken:

Sony 35mm 1.4 FE

Sony 35mm 1.8

Sony 50mm 1.8

Tamron 17-70mm 2.8.

Voor elke camera zijn dan nog accu's en de daarvoor passende opladers mee. Nou grof gerekend kom je met alle camera's en lenzen en accu's op bijna 7000 Euro. Uiteraard alles goed verzekerd.

what's in my gear bag geboortefotografie

Wat zit er nog meer in mij fototas?


SD kaarten gaan er ook meerdere mee - weer om veilig te zijn bij technisch defect. Ze zitten bij mij in een waterdichte, stofdichte etui omdat ik ook fotosessies buiten doe - een OK is natuurlijk helemaal stofvrij - maar water ... je weet maar nooit (waarde ca 150 Euro)

Ik fotografeer zowel met daglicht als ook met "off camera flash" - zo wordt een flitser genoemd, die los van de camera ergens gepositioneerd staat en met een trigger wordt aangestuurd. Zo krijg je natuurlijk uitziende foto's, omdat ik zorg dat mijn flitslicht zacht gestrooid via het plafond of de muur gekaatst wordt en niet, zoals vroeger, vel in je ogen schijnt. Op de operatiekamer neem ik hem niet mee - daar is geen plek voor en er is zeker op de operatietafel meer dan genoeg licht. Voor de flits zelf gebruik ik ook nog zogenoemde grids, dat zijn filters, die het licht nog sturen en wederom ervoor zorgen, dat het licht mooi valt en niet storend wordt opgemerkt. Zo'n externe (studio)flits met trigger is ca 400 euro waard.


Om de twee camera's te dragen heb ik besloten mijn schouders te willen sparen en koos voor een heup riem, waar ik de camera's rechts en links in kan hangen. Hier moet je nogmaals ca 160 Euro voor rekenen. Het ziet er dan uit als een Cowboy-holster - en zo wordt ik er dan ook vaak heel leuk op aangesproken. Op de operatiekamer kijk ik er dan altijd extra goed uit - alles moet steriel blijven en ik ben in eens veel breder dan normaal - maar omdat ik inmiddels al 15 jaar als arts op de operatiekamer werk, is het bewegen daar voor mij geen punt meer.

Waarom is geboortefotografie zo duur?


Heb je een beetje mee gerekend? We zitten op net geen 8000 Euro aan apparatuur - en dan heb ik nog niet eens "op de knop" gedrukt. Dat er nog kosten voor computer, editing programma's, verzekering, demomateriaal, reiskosten etc bijkomen laten we even buiten deze blog.

Een keizersnede reportage vergt ca 60-80 werkuren in totaal - als je de boven genoemde apparatuur daarbij zet, dan is het logisch, dat zo een fotografie sessie niet voor een paar kleine honderd euro te krijgen is. Misschien wel als portfolio werk voor een beginnende fotograaf - wat zeker ook helemaal prima is - ik ben ook eens een keer begonnen. Maar het is wel fijn, om je verder te mogen ontwikkelen, steeds betere service voor je klanten te kunnen aanbieden en dat dan ook gewaardeerd te zien.