Mijn eerste keer als geboortefotograaf bij een tweeling keizersnede !


De geboortefotografie tijdens de keizersnede voor deze baby's was in principe wel gepland - maar aan de planning voor de datum hielden zich de twee natuurlijk niet aan. Ik was nog volop van mijn vakantie aan het genieten, hardlopend op het Drenthepad. Wel uitgerust met telefoon en de mogelijkheid op elk moment met de taxi of bus naar huis te gaan, mijn kamerarugzak te pakken en naar het Martini te rijden. Maar het bleef stil. Tot midden in de nacht toch de telefoon ging. Typisch voor een geboortefotograaf in de stand-by modus. De baby's wilden niet meer wachten. De volgende ochtend mocht ik komen, gedurende de nacht was het met milde weeën stabiel gebleven. Er zou een keizersnede gedaan worden, maar hoe laat, dat wist niemand zo precies. Uiteindelijk werden de weeën steeds sterker en werd alles voorbereid voor de operatie. Het was indrukwekkend de aanstaande ouders te zien, in hun kracht, spanning, angst en alle emoties die dan vrijkomen. Eenmaal op de OK ging het na de gehele wachttijd heel voorspoedig. Ik had een prima positie om te fotograferen op de best drukke operatiekamer. Bij een tweeling keizersnede (oftewel sectio) staan er veel mensen: minimaal 1 anesthesioloog met 1 anesthesiemedewerker, 1 gynaecoloog met 3 operatieassistenten, 1-2 kinderartsen met hun assistenten, en ik dan als geboortefotograaf + natuurlijk papa en mama. Tel maar op.

Als eerste werd een prachtig meisje geboren, in stuitligging. Gevolgd door haar broertje. En toen was het al gebeurd. Na de checks door de kinderartsen konden ze beiden bij mama en papa. Vanaf dat moment heb ik alleen nog maar glimlachen gezien.

Ik kon de reportage mooi afronden met foto's op de verkoever, waar beide kindjes gevoed werden en aansluitend op de kraamafdeling in hun eerste kleertjes lekker warm bij mama in bed.

Velen denken dat geboortefotografie van een "geplande" keizersnede niet zo veel werk kan zijn, omdat een keizersnede maar een uurtje duurt. Voor deze prachtige reportage heb ik toch al met al 7 uur gefotografeerd. Het was voor mij als geboortefotograaf de eerste keizersnede voor een tweeling en zeker elke minuut waard.